Naša zgodba sega nekaj mesecev nazaj v april, ko nam je lokalni Tržni dan dal nalogo, da mestno jedro obarvamo in pripomoremo k prebujanju pomladi našega kraja. S kredo smo pustili naš prvi barviti odtis in vtis. Veter in promet sta spihala ostanke našega dela, ne pa naših idej za prihodnost. Po nekaj sestankih je odločitev padla. Odpiramo novo tržiško društvo z namenom vključevanja še več mladih, kulture in dobre volje v lokalno skupnost. Naše ustvarjanje ne bo zapuščeno ležalo poleg delovne mize, ampak ga bomo nesramežljivo delili z vami.

Kaj kmalu se je porodila ideja o skupni predstavitveni likovni razstavi, ki je bila na voljo za ogled v drugi polovici julija v Paviljonu NOB v Tržiču. Nismo je mogli opisati drugače kot mešanico različnih tehnik, stilov in sporočil, kar je rodilo tudi naš naziv – KUD Načeta paleta. Množica barv, ki se meša in dopolnjuje na paleti, vedno načeti, nikoli prazni. Naša prva javna predstavitev je bila uspešna, prejeli smo mnogo spodbudnih besed in idej za nadaljne projekte, kar se je predelalo v velikanski zagon, ki nas je ponesel na 47. Šuštarsko nedeljo.

Tržiča ne bi bilo na tem mestu brez zloglasnega sedmeroglavega zmaja, ki je naše prednike in bivše naselje pokopal pod plazom, zato smo ga ob številnih upodobitvah oživeli tudi mi. Po nekaj urah lomljena krede in hrbtov, se je zmajeva podoba izrisala na cesti za Glanzmannovo vilo. Veselilo nas je, da smo otrokom pričarali fantazijski svet, ki ima svoje korenine v tržiški legendi. Šuštarska nedelja pa je tokrat nosila tudi naš pečat.

trziski_zmaj_načeta_paleta

skupinska_KUD_Načeta_paleta

KUD Načeta paleta trenutno sestavljamo: Andrejka Belhar, Klavdija Bogataj, Hana Zagmajster, Maša Hladnik, Nina Lang, Eva Kovač, Marin Kožulović, Jošt Belhar in moja malenkost. Hvala našim sorodnikom, prijateljem in kolegom ter vsem, ki ste nas obiskali na razstavi v juliju in na 47. Šuštarski nedelji. Kmalu bomo zopet z vami.

Predsednik KUD Načeta paleta

Matevž Urbančnik