X
Back to the top

Pogosta vprašanja

Zakaj izbrati portret kot darilo?

Portret je (p)osebno in večno darilo, zato je pomembno, da izberete pravega portretista in razloge zanj. Ni bistveno samo realistično prerisovanje človeka na papir, ampak tudi njegova ali njena zgodba in izražanje karakternih lastnosti.
Tekom zgodovine so si lahko portrete privoščili le vplivni in bogati posamezniki, danes pa je upodobitev dostopna vsakomur. Fotografija je seveda cenejša in hitrejša izbira, vendar ne dopušča toliko osebnega stika, kot ga lahko prebere in upodobi likovni umetnik. Če citiram avtorja svetovno znanega portreta Mona Lise: “Kjer duša ne sodeluje z roko, tam ni umetnosti.” Leonardo da Vinci

Kako poteka naročilo portreta?

Na e-poštni naslov info@narisan.si mi pošljete povpraševanje, lahko tudi že fotografije. Vrnem vam neobvezujočo, informativno ponudbo.
Rad imam osebni stik, zato me lahko tudi pokličete na 041 853 625, če želite.
Dogovorimo se za rok. Ponavadi si vzamem vsaj 14 dni časa. Sem pa zelo prilagodljiv in portret lahko narišem tudi prej, zato kar povprašajte. Razumem, da so časi hitri in ideje za darilo pridejo pozno.
Portret narišem na kvaliteten papir. Na koncu je obdelan s posebnim fiksativom, ki prepreči mazanje.
Portret pošljem po pošti ali ga dostavim osebno. Plačilo je ob povzetju. Oseben prevzem je možen na relaciji Tržič – Ljubljana – Velenje – Celje. Če je nujno, lahko tudi po drugih mestih Slovenije.

Kako izbrati pravo fotografijo za portret?

Bistveno za kvaliteten portret je, da izberete pravo fotografijo. Pri izbiri bodite pozorni na:
– ločljivost in osvetljenost. Če je le možno, naj bo fotografija ostra, približana doprsno in prežeta z dnevno svetlobo ali vsaj žarki ob oknu. Živimo v dobi digitalnih fotoaparatov in visokoločljivostnih kamer, zato je zelo zaželjeno, da je velikost fotografije vsaj 1 Mb.
– kaj vam oseba sporoča. Rad izdelujem ekspresivne portrete, ki kažejo na človeška čustva, zato naj bo oseba nasmejana, zadovoljna, sproščena. Lahko tudi resna, če kaže na moč in odločnost. Če je na portretu več oseb, je zaželjeno, da so v medsebojni interakciji, npr. da so objeti oziroma si izkazujejo naklonjenost.

Ali portret lahko sestavite tudi iz večih fotografij?

Da. Vsekakor je bolj zaželjeno, da so osebe na eni fotografiji, vendar je razumljivo, da je to včasih nemogoče, še posebno pri večjih družinskih portretih.

Ali portret tudi okvirite? Kakšen okvir predlagate, če portret okvirim sam?

V primeru osebnega prevzema, vam lahko portret tudi okvirim. O tem se domenimo ob naročilu, če dam izdelati okvir po meri.
Če boste okvir kupovali sami, bodite pozorni, da ima vsaj 5 cm paspartuja, zunanji okvir pa ni kričečih barv. Za okvirjanje si rezervirajte še kakšen teden. Opozarjam pa, da znajo biti profesionalni okvirjevalci dragi in lahko dosežejo ceno samega portreta. Ker sem stalni odjemalec imam na okvirje poseben popust, zato vam ga vedno lahko priskrbim ugodnejše.
Pri okvirjanju risbe vam priporočam nevpadljive okvirje pastelnih barv ali pa črno-belo kombinacijo okvirja. Zelo gre skupaj z grafitom tudi srebrna. Zelo priporočljivo, ne samo iz estetskega vidika, je uporaba tehnike “paspartu”, kjer z notranjim robom ustvarite fokus na risbi, hkrati pa preprečite njen stik s steklom.

Ali je potrebno predplačilo?

Ne. Svojim strankam zaupam, saj gradim oseben odnos in za začetek izdelave ne zahtevam predplačila. Razumem, da je težko nakazovati denar vnaprej brez vedenja, ali vam bo portret dejansko všeč. Po 11 letih risanja in s preko 450 narisanimi portreti še nisem imel nezadovoljne stranke.
OPOMBA: Glede na COVID-19 ukrepe pa je priporočljivo plačilo po predračunu, saj s tem ne ogrožamo poštnih delavcev, kadar plačujete po povzetju.

Kako portret plačam?

Portret plačate ob povzetju v primeru poštnega prejema ali gotovinsko v primeru osebnega srečanja. Lahko tudi po predračunu. Ob predaji izdam račun s čimer jamčim za kvalitetno opravljeno delo.

Kaj pa če portret potrebujem v “zadnji minuti”?

V tem hitrem življenjskem tempu, se nam večkrat zgodi, da potrebujemo darilo v zelo kratkem času.

Vsekakor je dobro, da portret naročite vsaj teden do 14 dni prej. Brez da bi trpela kvaliteta dela, pa se lahko dogovorimo tudi za risanje v “zadnji minuti”, če je le možno. Ne oklevajte in me vseeno pokličite, da skupaj najdemo rešitev. Pri svojem delu sem fleksibilen in izjemno odgovoren.